De viering is oud, maar kreeg in de jaren 1970 een nieuwe impuls door pastoor Wuyts.

In 2023 plaatste de Vlaamse minister van Cultuur de Sint-Antoniusvieringen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Bel viert met Toontje dus erkend erfgoed!

Pastoor Aloïs Wuyts met zijn hondje en zijn vader. Aloïs was 40 jaar priester en dertien jaar pastoor van Bel geweest. Hij overleed op 12 november 1997. (Bron: SAG)

Bij de St.-Antoniusviering hoort de traditionele verkoop van varkenskoppen. Tijdens de viering van 1983 zien we van links naar rechts, Jefke Beyens, Modest Janssens leverancier van de St.-Antoniuspensen op de pensenkermis in de parochiezaal, Juul Beyens broer van Jefke Beyens, Gust Lievens voorzitter van de Belse kerkraad en Frans Seyen afroeper van dienst. (Bron: SAG)

Tijdens de St.-Antoniusviering is er na de mis de wijding van de dieren, deze wijding kan steeds op een massale belangstelling rekenen. Op deze foto zien we naast de paarden volgende personen: van rechts naar links Emma Geukens, pastoor Wuyts bij de wijding van de paarden, Fons Sterckx en in het midden, rechts naast de fotograaf Frans Vandeperre. Foto 1983. (Bron: SAG)

Frans Seyen(links) is al tal van jaren de oproeper van dienst bij de publieke verkoop van varkenskoppen samen met zijn assistent Juul Beyens tijdens de viering van St.-Antonius te Bel. Foto uit 1982

Dierenwijding in 1988 met pastoor Wuyts

Bel St Antoniusviering 1994 : van links naar rechts Jos Berghmans (zittend), Hubert Goeman en Jos Van Genechten

 

Last modified: 3 January 2025